fredag 1 februari 2013

Hur tänker du kring perfektion nu?

Läppstift

Frukost


-
-
Vi pratade om perfektion idag, igen. Jag satt i designerfåtöljen med välmålade läppar och noggrant lagd eyeliner och konstaterade att jag är på väg bort från perfektionen. Med knäna sammanpressade och fingertopparna mot mitt högra nyckelben berättade jag att bilden är mer nyanserad nu, något mer mänsklig.
Jag vet inte om det jag sa var sant och undrar nu vad strävan är om inte perfektion finns i den andra änden. Kanske handlar det bara om att det inte är målet som är det viktiga. Kanske handlar det om någonting helt annat. Ideal, för att ta ett exempel. Den skadliga kontexten. Porfri hud och vackert rundade, men skrämmande smala, lår. Vita tänder och dyra attribut.
Min övertygelse är fortsatt den samma - jag vet inte vem jag är bortom påverkan av allt omkringliggande. Jag tror inte att någon vet det, därför att vi är produkter av vår samtid och miljö. Det är en viktig tanke eftersom vi ständigt omges av perfektion. I någon mån är vi alla mottagliga.
Kunskap är en bra lins att rikta mot omvärlden, men det finns alltid fler dimensioner. Oavsett hur påläst, feministisk och stark jag känner mig så vet jag att jag inte passerar genom samhället, förbi bilderna av idealet, utan att skildringarna av perfektion fastnar i mig. Det är tydligt, mycket tydligt.

1 kommentar: